Εθνική Ελλάδος: 36 χρόνια από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987

Εθνική Ελλάδος: 36 χρόνια από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987

Το 1987 η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ πέτυχε το ακατόρθωτο!

 

Η μικρή Ελλάδα με τους 9.000.000 κατοίκους νίκησε το μεγαθήριο της τότε Σοβιετικής Ένωσης στον τελικό του Ευρωμπάσκετ.

Όσοι είχαν την ευτυχία να ζήσουν εκείνες τις απαράμιλλες ιστορικές στιγμές θυμούνται με συγκίνηση όλα τα χτυποκάρδια που έζησε μια ολόκληρη χώρα καθ’ όλη την διάρκεια των 14 ημερών του Ευρωμπάσκετ.

Αυτή η υπερπροσπάθεια και η νίκη ψυχής όλων των συντελεστών της ομάδας, αλλά και των όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων αποτέλεσε το ξεκίνημα μιας λαμπρής πορείας για τον Ελληνικό αθλητισμό.

Η ατελείωτη αγωνία της κάθε αναμέτρησης ακολουθούνταν από αισιοδοξία και αν και η Ελλάδα είχε υποστεί ήττα από την Σοβιετική Ένωση στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των ομάδων, είχε βγει νικήτρια σε τόσες άλλες δύσκολες αναμετρήσεις ακόμη και απέναντι στην ισχυρότατη Γιουγκοσλαβία.

Η Εθνική μας Ομάδα απαρτίζονταν από τους παίκτες που έμειναν στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ και όχι μόνο,  Νίκο ΓκάληΠαναγιώτη ΓιαννάκηΦάνη ΧριστοδούλουΠαναγιώτη ΦασούλαΑργύρη ΚαμπούρηΛιβέρη Ανδρίτσο, Μέμο Ιωάννου Νίκο Λινάρδο, Νίκο ΣταυρόπουλοΠαναγιώτη ΚαρατζάΜιχάλη Ρωμανίδη, και τον Νίκο Φιλίππου και οι οποίοι με την καθοδήγηση και μαεστρία του κόουτς  Κώστα Πολίτη κατάφεραν να κατακτήσουν το όνειρο και να βάλουν ολόκληρη την χώρα σε μια νέα ρότα αισιοδοξίας.

Τα γήπεδα μπάσκετ έκτοτε γέμισαν από παιδιά και η Ελλάδα δεν σταμάτησε να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στην καλαθοσφαίριση.

Φώτο: Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Ημαθιώτης

Ημαθιώτης