ΕΛΜΕ Ημαθίας: Για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη

Όλη η χώρα παρακολουθεί συγκλονισμένη το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα μας και ένα από τα χειρότερα στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης και ολόκληρου του πλανήτη, σε μια εποχή μάλιστα που η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα έκανε τους πάντες να το θεωρούν αδιανόητο.

Ο άδικος χαμός δεκάδων ανθρώπων δεν οφείλεται στην «κακιά στιγμή» ούτε στην “κατάρα της τοποθεσίας”. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται χρόνια τώρα. Πρόκειται για μία προαναγγελθείσα τραγωδία, για ένα προμελετημένο έγκλημα μιας πολιτικής που ξεπουλά και διαλύει οτιδήποτε δημόσιο. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να μετατρέψουν τον ΟΣΕ από την «πιο ζημιογόνα σιδηροδρομική εταιρεία της Ευρώπης» σε «κερδοφόρα», αδιαφορώντας προκλητικά για τις συνέπειες. Προτάσσοντας τους ισολογισμούς απέναντι στις ανθρώπινες ζωές, τα κέρδη απέναντι στην ασφάλεια, την εκχώρησαν στα χέρια του κεφαλαίου, που εκμεταλλεύτηκε ένα δημόσιο αγαθό – τις μεταφορές – χωρίς όρους και όρια. Η ευθύνη τους είναι αυταπόδεικτη. Η εταιρεία που πωλήθηκε το 2017, στα πλαίσια των μνημονικών δεσμεύσεων, συνέχιζε να επιδοτείται από το κράτος με δεκάδες εκατομμύρια ετησίως, προκειμένου να συνεχίσουν να κερδίζουν οι νέοι ιδιοκτήτες. Κανείς δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για τις συνεχείς καταγγελίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους σχετικά με την δραματική έλλειψη προσωπικού και μέτρων ασφαλείας. Των εργαζομένων που έκαναν λόγο για ένα «δυστύχημα που έρχεται».

Καταγγέλλουμε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του ΟΣΕ . Η οργή και την οδύνη όλων μας να μετατραπεί σε μαζικό αγώνα για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την ανείπωτη τραγωδία, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ημαθιώτης

Ημαθιώτης