Κατανομή κοινόχρηστων δημοτικών χώρων στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων και καθορισμός του τρόπου χρήσης τους

Κατανομή κοινόχρηστων δημοτικών χώρων στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων και καθορισμός του τρόπου χρήσης τους

Κατανομή κοινόχρηστων δημοτικών χώρων στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων και καθορισμός του τρόπου χρήσης τους, κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας με την υπ΄αριθ. 77/2023 (ΑΔΑ: 9ΔΓΓΩΨΠ-8ΚΧ) απόφασή του, λαμβάνοντας υπόψη την αριθμ. 8481/2022 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 674/Β/15-2-2022) και το από 03/05/2023 πρακτικό της επιτροπής εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την κατανομή κοινόχρηστων δημοτικών χώρων στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων και τον καθορισμό του τρόπου χρήσης τους, κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, ως εξής:

1. Να εφαρμοστεί ότι προβλέπει ο νόμος, να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η ρύπανση στην πόλη από την προεκλογική δραστηριότητα και να διεξαχθούν οι εκλογές σε πνεύμα καλής συνεργασίας και πολιτικού πολιτισμού.

2. Η προβολή των κομμάτων να γίνεται σε διαφημιστικά πλαίσια μπροστά από τα γραφεία – εκλογικά τους κέντρα και στις πλατείες των δημοτικών Κοινοτήτων.
Για τη Δημοτική Κοινότητα Αλεξάνδρειας ορίζεται επιπλέον, ο αύλειος χώρος του Συνεδριακού & Εκθεσιακού Κέντρου.

3. Μετά τον καθορισμό των χώρων αυτών από το δημοτικό συμβούλιο απαγορεύεται η επικόλληση εντύπων σε κάθε άλλο χώρο.

4. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η τοποθέτηση από τους συνδυασμούς, καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών στους χώρους που τους διατίθενται, των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2 x 2 x 2 μέτρα καθώς και τροχόσπιτα που το μήκος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 μέτρα. Στην περίπτωση αυτή, επίσης ισχύουν οι όροι της αναλογικής και επί ίσοις όροις διάθεσης.

5. Στους χώρους που διατίθενται για την προεκλογική προβολή δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών συσκευών.

6. Απαγορεύεται η ανάρτηση πανό ή αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται πανό ή αεροπανό ο δήμος υποχρεούται για την άμεση αφαίρεσή τους.

7. Επιτρέπεται η χρήση φωτεινών διαφανειών (σλάιντς) σε ανοικτούς χώρους που καθορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια, με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργούνται γενικά οποιασδήποτε μορφής προβλήματα για την ασφαλή κυκλοφορία.

8. Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού, από πλαστική ύλη, επειδή το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον. Απαγορεύονται, επίσης, η χρήση χρωστικών ουσιών, όπως σπρέϊ, χρώματα κ.λπ., η αναγραφή συνθημάτων στις εξωτερικές επιφάνειες δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων και σε χώρους που καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 2946/2001.

9. Απαγορεύεται η χρήση διαφημιστικών τρυκ, γιατί η μαζική ρίψη τους συμβάλλει στη ρύπανση των πόλεων και χωριών και καθιστά προβληματικό τον καθαρισμό των φρεατίων.

10. Απαγορεύεται η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια καθώς και η χρήση χώρων που, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έχουν διατεθεί σε άλλους.

11. Οι χρήστες των χώρων οφείλουν να φροντίζουν για την ευπρεπή εμφάνιση των χώρων που τους διατέθηκαν με την περισυλλογή των αφισών και τον καθαρισμό των χώρων από τις κολλητικές ουσίες κ.λπ.

12. Τα περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και τα τροχόσπιτα αποσύρονται με φροντίδα των χρηστών, εντός οκτώ (8) ημερών από την ημέρα προς ψηφοφορίας. Οι ανωτέρω υποχρεούνται να προωθήσουν προς ανακύκλωση όσα υλικά τυγχάνουν τέτοιας επεξεργασίας. Μέσα στην ίδια προθεσμία, υποχρεούνται, γενικότερα, με δαπάνη προς να αποκαταστήσουν τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, μετά την πάροδο προς προθεσμίας των οκτώ (8) ημερών, ο Δήμος υποχρεούται να τα απομακρύνει ή να τα καταστρέψει, με την ίδια υποχρέωση ως προς τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Ημαθιώτης

Ημαθιώτης