“Ο ΘΕΟΣ ΛΑΘΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ” γράφει ο Γιάννης Κοτζάμπασης!

“Ο ΘΕΟΣ ΛΑΘΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ” γράφει ο Γιάννης Κοτζάμπασης!

Το τελευταίο διάστημα οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν πανικοβληθεί από έναν ιό , τον λεγόμενο κορονοιό.  Παγκοσμίως λαμβάνονται μέτρα προστασίας για να απομονωθεί ο ιός και να μην μολυνθεί ο πληθυσμός της γης και πολύ καλά γίνονται αυτές οι κινήσεις. Μειώθηκαν οι μετακινήσεις, έκλεισαν επιχειρήσεις, έκλεισαν τα σχολεία, περιορίστηκαν οι συναλλαγές με το Δημόσιο, η κυκλοφορία σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους γινόταν φορώντας μάσκα προστατευτική, φορώντας γάντια και οι περισσότερες διαφημίσεις τόνιζαν πυκνά συχνά την απολύμανση των χεριών με ειδικά αντισηπτικά.

Εκείνο όμως που δεν μπόρεσα να καταλάβω ήταν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της Ελλάδος για την Εκκλησία. Εξάντλησε όλη την αυστηρότητα του νόμου και όχι μόνο, ήταν τέτοιο το κυνηγητό προς την Εκκλησία που και δίχως να θέλει κάποιος προβληματίζεται, προς τι τόσο μίσος, τέτοιος διωγμός. Φάνηκε περίτρανα ότι αυτός που ενοχλεί είναι ο Χριστός

Όλα αυτά που συμβαίνουν, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι γίνονται επειδή τα επιτρέπει ο Θεός. Τίποτε δεν γίνεται χωρίς το θέλημά Του, όλα είναι στην πρόνοιά Του. Μέσα από αυτήν την δοκιμασία σίγουρα κάτι καλό θα προκύψει. Μας δοκιμάζει ο Θεός, όσον αφορά την πίστη μας κατά πόσο στ’  αλήθεια πιστεύουμε ότι  κοινωνούμε το Σώμα  και το Αίμα του Χριστού.  Είναι αδιανόητο Ορθόδοξοι χριστιανοί να αμφιβάλουμε έστω και για μια στιγμή ότι η Θεία κοινωνία δεν είναι αυτό το Σώμα και αυτό το Αίμα του Χριστού. Όποιος δεν πιστεύει ότι κοινωνάει Σώμα και Αίμα Χριστού καλύτερα να μην κοινωνάει. Δεν έχει νόημα  να εκκλησιαζόμαστε και από συνήθεια ή επειδή έτσι τα βρήκαμε στην παράδοση να πλησιάζουμε το Άγιο Ποτήριο. Ακούγονται βλάσφημες θέσεις από ανθρώπους της κυβέρνησης , οι οποίοι δεν κρύβονται ότι είναι όχι απλώς άθεοι , αλλά είναι και πολέμιοι του Χριστού και της εκκλησίας του, ότι όσοι θα προσέλθουν στην Θεία κοινωνία θα κολλήσουν τον κορονοιό.  Περισσότερο θλιβερό όμως είναι αυτές οι θέσεις ακούγονται και από χείλη επισκόπων και πρεσβυτέρων. Και δεν σταματούν στην θεωρία αυτή αλλά, προχωρούν και στην πράξη, φορούν μάσκες την ώρα της Θείας κοινωνίας, μεταλαμβάνουν τους πιστούς με κουταλάκια μιας χρήσεως, ή το χειρότερο βυθίζουν την Αγία λαβίδα σε οινόπνευμα για μερικά δευτερόλεπτα για να απολυμανθεί. Είναι δυνατό η πηγή της ζωής ο ζωοδότης , να σου πάρει την ζωή; είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι το Πανάγιο Σώμα και το Αίμα του Κυρίου να είναι φορέας μικροβίων μη γένοιτο.  Άλλωστε οι ιοί είναι και αυτοί υποτακτικοί του Θεού και όπου θέλει ο Θεός εκεί πηγαίνουν. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά στην εκκλησιαστική μας ιστορία  που μαρτυρούν ότι συνάνθρωποί μας γεύτηκαν την ώρα της Θείας κοινωνίας Σώμα και Αίμα. Έχω να καταθέσω και μια προσωπική μαρτυρία που μου την διηγήθηκε μια φίλη μου και πνευματική αδελφή. Σε μοναστήρι της περιοχής της Βέροιας πριν λίγα χρόνια, στις μέρες μας δηλαδή, η κόρη της μόλις κοινώνησε αισθάνθηκε ότι είχε στο στόμα της την Σάρκα και το Αίμα του Κυρίου μας, και από την άκρη του στόματός της έτρεξε λίγο Τίμιο Αίμα. Το κοριτσάκι τα έχασε και τρόμαξε και έκλεισε το στόμα της με τα χέρια της . Με την προτροπή της μητέρας , της φίλης μου, και του μοναχού  που ήταν στο μοναστήρι της έλεγαν να καταπιεί την Θεία κοινωνία και να γλύψει το αίμα που είχε τρέξει από το στόμα της. Ο δε μοναχός σταυροκοπιόταν συνέχεια και έλεγε πως εγώ ο ανάξιος αξιώθηκα να δω με τα σαρκικά μάτια μου το Αίμα του Κυρίου μας. Το δε Αίμα που είχε τρέξει από το στόμα , πριν προλάβει να κάνει κάτι το μικρό κορίτσι με θαυμαστό τρόπο εξαφανίστηκε.

Για κάποιο λόγο επιτρέπει ο Θεός αυτήν την δοκιμασία. Είτε για να συνέλθουμε και να έρθουμε «εις εαυτόν» ως ο άσωτος υιός, να δούμε τα χάλια μας τα πνευματικά, να σταματήσουμε να ζούμε κοσμικά και με τον λογισμό ότι θα ζούμε αιώνια στην γη, να πατήσουμε φρένο και να σταματήσουμε ίσως στον κατήφορο λίγο πριν την καταστροφή, διότι δεν απέχουμε πολύ από την σύγκρουση μέσα στο  τέρμα της χαράδρας.

Εάν κάναμε  για την ψυχή μας το 1/100 ένα εκατοστό από αυτά που κάνουμε για το φθαρτό μας σώμα , όλοι θα ήμασταν στο Παράδεισο. Για το σώμα που θα ζήσει 30,50,70 χρόνια φροντίζουμε να έχει σπίτι πολύ καλό για  να μείνει, ρούχα πολυτελείας, αυτοκίνητο το καλύτερο ή και αν δεν έχουμε χρήματα χρεωνόμαστε για να πάρουμε, εξοχικό σπίτι για τις διακοπές μας κ.α.  τώρα ειδικά με τον κορονοιό μας έχει καταλάβει πανικός , προσέχουμε να μην μολυνθούμε και αρρωστήσει το σώμα μας, για την ψυχή μας άραγε κάνουμε κάτι αντίστοιχο να μην μολυνθεί; φοράμε μάσκες, γάντια και κρατάμε αποστάσεις, άραγε κάνουμε κάτι για να μείνουμε μακριά από την αμαρτία; παρακολουθούμε με ευλάβεια στα ΜΜΕ  τις «εντολές των ειδικών» για να παραμείνουμε περισσότερο χρόνο υγιείς, αλλά τις εντολές του Ευαγγελίου δεν τις προσέχουμε που αυτές στην κυριολεξία θα μας οδηγήσουν στην αιωνιότητα και στην αφθαρσία.

Μας διαφεύγει δυστυχώς μια λεπτομέρεια. Το πόσο θα ζήσει ένας άνθρωπος το αποφασίζει ο Θεός. Κανείς δεν μπορεί να προσθέσει στην ζωή του ούτε μία ώρα. Όλοι είμαστε στην πρόνοιά Του . Ας εμπιστευθούμε τον Θεό , ας αφεθούμε στα χέρια Του, ας μετανοήσουμε, ας εξομολογηθούμε με συντριβή και με ειλικρίνεια τις αμαρτίες μας και με την σύμφωνη γνώμη του πνευματικού   ας κοινωνούμε το  Τίμιο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Χριστού μας και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Καλά είναι κάποια μέτρα που παίρνονται για να προστατεύσουμε το σώμα, αλλά πρωτίστως να φροντίσουμε για την αθάνατη ψυχή μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΣ

NT

NT