Στο ΣΤΕ την Πέμπτη η αίτηση ακυρώσεως των διατάξεων για τις επιτροπές στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας!

Στο ΣΤΕ την Πέμπτη η αίτηση ακυρώσεως των διατάξεων για τις επιτροπές στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας!

Για αύριο Πέμπτη προσδιορίστηκε η συζήτηση ενώπιον του ΣτΕ για την αίτηση ακυρώσεως που άσκησαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Προτεραιότητα στον Πολίτη», Αντώνης Μαρκούλης και ο Κωνσταντίνος Τροχόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της ίδιας δημοτικής παράταξης στη Βέροια.

Με την αίτηση ακυρώσεως προβάλλεται η αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του Ν. 4623/2019, τον οποίο νομοθέτησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2019. Σύμφωνα με το νόμο ανατρέπεται κατ’ ουσίαν το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου 2019, καθώς ορίζεται ότι η πλειοψηφία των μελών των Επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) των νομικών προσώπων των Δήμων πρέπει υποχρεωτικά να προέρχεται από την παράταξη του Δημάρχου.

Έτσι, όμως, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση ακυρώσεως, αλλοιώνεται η βούληση του εκλογικού σώματος, εφόσον αυτή δεν εκφράζεται στη σύνθεση των Επιτροπών και των ΔΣ. Πράγματι, με τη νέα ρύθμιση δημιουργούνται δύο «ταχύτητες» εκπροσώπησης του εκλογικού σώματος: η απλή αναλογική εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια και η ενισχυμένη αναλογική (υπέρ της παράταξης του Δημάρχου) εκπροσώπηση στις Επιτροπές και τα ΔΣ.

Τις απόψεις τους επί της υποθέσεως κατέθεσαν ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Δήμος Βέροιας.

Πηγή: indicator.gr

Στο ΣΤΕ την Πέμπτη η αίτηση ακυρώσεως των διατάξεων για τις επιτροπές στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

NT

NT

Αφήστε μια απάντηση