Θεοφάνεια στην Βέροια: Από την Τουρκοκρατία στο σήμερα.

Θεοφάνεια στην Βέροια: Από την Τουρκοκρατία στο σήμερα.

Από το 1869 τελούνταν η μεγαλόπρεπη ακολουθία στον μητροπολιτικό ναό της πόλης και έπειτα η πομπή με πρώτο τον μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης, το ιερατείο και το πλήθος κόσμου κατευθυνόταν προς τις όχθες του Τριπόταμου στο σημείο της γέφυρας Καραχμέτ. Κάποια στιγμή, μερικά χρόνια αργότερα το σημείο ρίψης τους Σταυρού μετατοπίστηκε στην παραπάνω γέφυρα του Φούρναρη, ενώ εν τέλει επιλέχθηκε η γέφυρα του Χατζηκάβουρα, στο σημείο που τελείται ο αγιασμός των υδάτων μέχρι σήμερα.

Σήμερα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε την ακολουθία των Θεοφανείων και οδήγησε το ποίμνιο προς την περιοχή του Τριποτάμου. Δεκατέσσερα άτομα όλων των ηλικιών έπεσαν φέτος στα νερά για να πιάσουν τον τίμιο Σταυρό. Ο Μητροπολίτης επέλεξε να ρίξει μακριά και αριστερά από την εξέδρα τον Σταυρό για να έχουν όλοι την ευκαιρία να τον πιάσουν.

Ο 19χρόνος Γαβριήλ Γεωργαδάκης ήταν αυτός που τον έπιασε, ενώ ο νεαρός συμμετέχει πολλά χρόνια σε αυτό το έθιμο. Μετά την ανάσυρση του Σταυρού πέρασε μέσα από πλήθος κόσμου που ήθελαν να λάβουν την ευλογία, ενώ δέχθηκε πολλές ευχές και συγχαρητήρια.

NT

NT