«Καλάθια» των γιορτών: Πώς θα λειτουργήσουν και πότε ξεκινάει η εφαρμογή τους.

«Καλάθια» των γιορτών: Πώς θα λειτουργήσουν και πότε ξεκινάει η εφαρμογή τους.

Ξεκίνησαν από 14 Δεκεμβρίου το «εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού» και το «καλάθι του Αι Βασίλη», δύο δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπισης της ακρίβειας κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Το «εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού» έρχεται να συμπληρώσει την πρωτοβουλία του «καλαθιού τοι νοικοκυριού» προσθέτοντας στα προϊόντα που είναι συμβατά με το βασικό «καλάθι» 4 νέες κατηγορίες: την κατηγορία του κρέατος προσφέροντας γαλοπούλα και μοσχάρι καθώς και 3 κατηγορίες σχετικά με γλυκίσματα: τσουρέκι, βασιλόπιτα και σοκολάτα.

Το «καλάθι του Αι Βασίλη» λαμβάνει χώρα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών, και θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή επιχειρήσεων του κλάδου με τζίρο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ είναι προαιρετική η συμμετοχή για καταστήματα μικρότερης κλίμακας. Ωστόσο όπως αναφέρει εκπρόσωπος του Συνδέσμου υπάρχει μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος και από καταστήματα που δεν ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης διαμόρφωσε τις εξής 10 κατηγορίες: Επιτραπέζια/Παζλ, Παιχνίδια με κούκλες/κουκλόσπιτα, Βρεφικά παιχνίδια, Φιγούρες Δράσης, Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, Οχήματα/Τηλεκατευθυνόμενα, Ηλεκτρονικά Παιχνίδια, Αθλητικά Παιχνίδια (μπάλες, μπασκέτες και τέρματα), Λούτρινα και Μουσικά Παιχνίδια από τις οποίες οι επιχειρήσεις πρέπει να εντάξουν τουλάχιστον ένα προϊόν στο «καλάθι του Αι Βασίλη» και να το διαθέτουν σε αρκετά πιο προσιτή τιμή σε σχέση με τα άλλα προϊόντα της κατηγορίας.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να διακρίνουν ποια επιχείρηση διαθέτει προϊόντα μέσω του «καλαθιού του Αι Βασίλη» με την παρουσία του ειδικού σήματος στο ράφι πώλησης καθώς και με την ανάρτηση σχετικής λίστας με τις τιμές του εκάστοτε προϊόντος στο e – καταναλωτής καθώς και στην είσοδο του καταστήματος.

Το μέτρο του «εορταστικού καλαθιού του νοικοκυριού» θα διαρκέσει μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου 2023, ενώ το «καλάθι του Αι Βασίλη» θα είναι σε ισχύ έως και τις 11 Ιανουαρίου 2023.

NT

NT