Η περιαστική κτηνοτροφία και το ΥπΑΑΤ

Η περιαστική κτηνοτροφία και το ΥπΑΑΤ

Πραγματοποιήθηκε στις 28/7/2023, στο Υπουργείο (Αχαρνών 2, Αθήνα) συνάντηση του ΥφυπΑΑΤ κ Σταύρου Κελέτση με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής, μετά από αίτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου (από 28/6/2023).

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, κτηνοτρόφος, Αχαρναί, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής εστιάστηκε κυρίως στα θέματα που απασχολούν την περιαστική κτηνοτροφία και μάλιστα την κτηνοτροφία της Αττικής, η οποία δέχεται τον κύριο όγκο των «επιθέσεων» της τσιμεντοποίησης του real estate, λόγω της υψηλής αξίας της γης.

Στην αντιπροσωπία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής μετείχαν ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος, η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας, η κα Φιλλιώ Κρασσά, ο κ Αθανάσιος Ντόβας, ενώ μαζί με τον Υφυπουργό κ Σταύρο Κελέτση ήταν ο κ Σπυρίδων Ντουντουνάκης.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής εξήγησε ότι θεωρεί πάρα πολύ σημαντικά την σταθερή χρήση γης για παραγωγή τροφής σε κάθε Δήμο, τα αγροτικά σχολεία μαθητείας για κτηνοτρόφους και την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, παράλληλα με τα επείγοντα προβλήματα τα οποία επισημαίνουν οι πανελλήνιες συλλογικές δομές που περιλαμβάνουν κτηνοτρόφους από διάφορες περιφέρειες της Ελλάδος.

Τα θέματα που ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσέγγισε στις 28/7/2023, είναι ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για την περιαστική κτηνοτροφία και μάλιστα της περιαστικής κτηνοτροφίας στην Αττική. Όπως:

  1. Συμμετοχή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής στην σύνταξη και παραλαβή της μελέτης των Σχεδίων βόσκησης Αττικής, που καθυστερούν υπερβολικά πολύ, αφήνοντας εκτεθειμένους τους κτηνοτρόφους σε εισαγόμενες ζωοτροφές και αφρόντιστα περιαστικά δάση.
  2. Τώρα που έγινε κατανοητό ότι ο Νόμος 4056/2012 είναι μη ισορροπημένος και μη κατάλληλος για το Ελληνικό περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, τεχνολογικό κλπ) πρέπει να επεκταθεί η τροποποίηση που έγινε για τμήμα της κτηνοτροφίας (μόνο για την πτηνοτροφία, με τον Ν5043/11-4-2023) σε όλη την κτηνοτροφία. Ο Ν4056/2012, έντεκα χρόνια μετά έχει αφήσει το 90% των σημερινών στάβλων στην Αττική χωρίς άδειες λειτουργίας και τους κτηνοτρόφους «ομήρους» των εμπόρων και των μεταποιητών, απαγορεύοντάς τους να χρηματοδοτηθούν για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους.
  3. Αφού οι επιλογές του ΥπΑΑΤ είναι να μην καλυφθούν επαρκώς οι αγροτικές περιοχές της Αττικής με προγράμματα μορφής LEADER, θα μπορούσαν να γίνουν εξειδικευμένα προγράμματα εκσυγχρονισμού στάβλων στην Αττική ύπαιθρο, ώστε να καταστούν επισκέψιμα τα αγροκτήματα, έτσι ώστε να μπορούν να δεχθούν επισκέπτες ή/και να δεχθούν 1-2 μαθητές η κάθε φάρμα ως αγροτουρισμό και ως μέρος αγροτικής σχολικής μαθητείας.
  4. Προτάθηκε η συμμετοχή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής στην εκπλήρωση του σκοπού του Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών-ΙΓΕ με την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την κτηνοτροφία. Η δωρήτρια ήθελε να προσφέρονται εκπαιδεύσεις και στους κτηνοτρόφους, που μέχρι σήμερα δεν επιτεύχθηκε από το ΙΓΕ.
  5. Ο Υφυπουργός κ Σ. Κελέτσης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής για συμμετοχή στην εκδήλωση «Τα Μονοπάτια της τροφής μας», στις 22 Οκτ 2023, στις 11.00, στην Κεντρική Λαχαναγορά Ρέντη (Αγορά Καταναλωτών) στο κτίριο του οργανισμού OPEN FARM.
  6. Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας που οργανώνει για έκτη χρονιά (από το 2018) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής. Η φετινή δημόσια διαδικτυακή υβριδική εκδήλωση οργανώνεται την Τετάρτη, 18 Οκτ 2023, στις 20.00.

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, κτηνοτρόφος, Αχαρνές, είπε ότι υπάρχουν Δήμοι στην Αττική που φαίνεται στα περιουσιακά τους στοιχεία ότι έχουν χορτολιβαδικές εκτάσεις, αλλά δήλωσαν ανακριβώς (?) ότι δεν έχουν βοσκήσιμες γαίες με στόχο να «αποβάλλουν» τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν στους Δήμους τους δεκαετίες, με μια αδικαιολόγητη εχθρότητα προς την παραγωγή.

Στις συνεδριάσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής αναφέρθηκε ότι ο νόμος για αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων «στραγγαλίζει» την κτηνοτροφία μέχρι 31 Δεκ 2023 … με τις μη προσαρμοσμένες στο περιβάλλον της Αττικής μαξιμαλιστικές καταστροφικές προδιαγραφές.

Μέχρι 31 Δεκ 2024, θεωρητικά, θα πρέπει να παραδοθούν οι Μελέτες για τα Σχέδια Βόσκησης σε κάθε Περιφέρεια. Για την Περιφέρεια Αττικής, η οποία αρνήθηκε να ασχοληθεί με το θέμα (ίσως να θέλει να κάνει τα βοσκοτόπια «τσιμεντοπροάστια»), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΔΕΝ έχει δώσει στοιχεία πορείας της διαδικασίας, Πότε θα γίνει?, πότε θα παραδοθεί? Πότε θα παραληφθεί? Πότε θα προκηρυχθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός ενοικίασης για τους κτηνοτρόφους? Πότε θα κατακυρωθεί και συμβατοποιηθεί? Πότε θα γίνουν έργα (ποτίστρες κλπ)? Θα υπάρχουν μέχρι τότε κτηνοτρόφοι στην Αττική, όπως φροντιζόταν η Αττική ύπαιθρος μέχρι σήμερα?

Με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει μέχρι 30 Ιουν 2025 να παραδοθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Μια πολύ σημαντική τομή στην χωροταξία του Ελληνικού χώρου σε πάρα πολλούς Δήμους. Είναι μια ευκαιρία οι χωροτάκτες να επανορθώσουν τα «εγκλήματα» που έκαναν ασχολούμενοι μόνο με το «καλό τσιμέντο», χωρίς μέχρι σήμερα να επιβάλλουν χρήση χώρων για παραγωγή μέρους της απαιτούμενης τροφής σε κάθε Δήμο, τόσο φυτικής, όσο και ζωικής, με στόχο την υποστήριξη της επισιτιστικής ασφάλειας κάθε Δήμου.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής ζήτησε τα Επιχειρησιακά Σχέδια κάθε Δήμου της Αττικής, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο εξασφαλίζουν την αειφορία ή έστω την επιβίωση των κατοίκων και όχι μόνο των τσιμέντων τους …

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), κτηνοτρόφος, Μενίδι ενημέρωσε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θα μετέχει στην 1η Πανελλαδική Γιορτή Γεωργίας & Κτηνοτροφίας στον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, το Σάββατο, 5 Αυγ 2023, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ευρώτα στο Συνέδριο: «Ο Λαϊκός Πολιτισμός στον Ελληνικό Αγροτικό Χώρο», panelladikosynedrio@gmail.com, 6970515616 & 2735181070.

Οι τεχνικές αειφορίας που είναι ενσωματωμένες στην Λαϊκή Παράδοση επιβάλλουν την φροντίδα του τοπικού περιβάλλοντος με άριστη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Τόσο η βόσκηση όπως την προέβλεπαν τα τσελιγκάτα και ήταν αειφόρα τα βουνά και δεν καίγονταν τα δάση, όσο και οι λοιπές διαδικασίες, όπως η κουρά, εξασφάλιζαν την ισορροπία, αειφορία και φροντίδα του περιβάλλοντος.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Ημαθιώτης

Ημαθιώτης