Τεχνικό Δελτίο για τα Πυρηνόκαρπα – Εχθροί και ασθένειες – Τρόποι αντιμέτωπισης

Τεχνικό Δελτίο για τα Πυρηνόκαρπα – Εχθροί και ασθένειες – Τρόποι αντιμέτωπισης

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Bόλου.

Ανάρσια – Γραφολίθα (Ροδακινιά–Νεκταρινιά─Βερικοκιά)

Πρόκειται για λεπιδόπτερα των οποίων τα προνυμφικά στάδια συμπεριφέρονται ως βλαστορύκτες και ως καρπόκαψες. Προσβάλλουν τους τρυφερούς βλαστούς και τους αναπτυσσόμενους, αλλά και ώριμους καρπούς. Την παρουσία των προνυμφών των εντόμων στους οπωρώνες αυτή την περίοδο μαρτυρούν οι μαραμένες και ξερές κορυφές των τρυφερών βλαστών, που έχουν προσβληθεί από αυτές.

Η δραστηριότητα των ακμαίων και των δύο εντόμων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Οι παραγωγοί ανάλογα με την πορεία των συλλήψεων των ακμαίων στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων πρέπει να φροντίζουν, έτσι ώστε οι νεαροί καρποί και η τρυφερή βλάστηση να είναι συνεχώς προστατευμένες από τη δράση των προνυμφών των εντόμων.

Επισημαίνεται ότι για κάθε έντομο ο αριθμός συλλήψεων των ακμαίων στις φερομονικές παγίδες είναι δυνατό να διαφέρει ακόμη και σημαντικά όχι μόνο ανά περιοχή, αλλά και μεταξύ των παγίδων στον ίδιο οπωρώνα.

Για το λόγο αυτό καλούνται οι παραγωγοί να ελέγχουν δύο φορές την εβδομάδα τις φερομονικές παγίδες και να υπολογίζουν τον μέσο όρο συλλήψεων ακμαίων ανά ημέρα.

Αυξητική τάση του μέσου όρου πρέπει να τους κινητοποιεί, προκειμένου να επεμβαίνουν με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο μέσα σε 5-7 ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Άνοδος της θερμοκρασίας εντείνει τη δραστηριότητα των εντόμων, ενώ πτώση την περιορίζει συχνά σημαντικά.

Επίσης, επισημαίνεται ότι το σύνολο του πληθυσμού των ακμαίων ενός εντόμου δεν εμφανίζεται μαζικά (μέσα σε μία ή λίγες μέρες), αλλά η διαδικασία αυτή διαρκεί συνήθως μεγαλύτερο διάστημα, ανάλογα με το έντομο και κυρίως τις καιρικές συνθήκες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης της διακύμανσης του πληθυσμού των ακμαίων με φερομονικές παγίδες, προκειμένου να προσδιορίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η στιγμή των επεμβάσεων, καθώς και η ανάγκη επανάληψής τους.

Ωστόσο, ας σημειωθεί ότι ο αριθμός των συλλήψεων ανά ημέρα δεν είναι πάντα ανάλογος με το ύψος της προσβολής των καρπών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου μικρός αριθμός συλλήψεων ακμαίων αντιστοιχεί τελικώς σε υψηλά ποσοστά προσβολής και αντίστροφα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο greekap.gr

Ημαθιώτης

Ημαθιώτης