Πως να ελέγχετε την ποσότητα που τρώτε

Πως  να ελέγχετε την ποσότητα που τρώτε

Ο έλεγχος της ποσότητας που τρώτε παίζει καθοριστικό ρόλο αν θέλετε να χάσετε κιλά, να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή ή απλά να διατηρήσετε το βάρος σας.

Ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και της σωματικής σας δραστηριότητας διαφέρουν οι ποσότητες που πρέπει να τρώει κάποιος. Όμως υπάρχει ένας γενικός κανόνας που συνιστούν οι ειδικοί:

45%-65% υδατάνθρακας, 10%-35% πρωτεΐνη και 20%-30% λίπος.

  • Σκεφτείτε το φαγητό ως την τροφή που θα σας δώσει τα απαραίτητα συστατικά για να είστε υγιείς και να έχετε τα κατάλληλα επίπεδα ενέργειας. Μην σκέφτεστε ότι είναι κάτι που πρέπει να περιορίσετε και τιμωρείται τον εαυτό σας.
  • Χρησιμοποιείστε την παλάμη σας για να μετρήσετε την ποσότητα που είναι ιδανική για εσάς. Εάν το γεύμα σας περιλαμβάνει κρέας τότε μετρήστε μια παλάμη για φυτικές ίνες και λαχανικά μετρήστε δύο παλάμες.
  • Να τρώτε αργά. Τρώγοντας αργά και σταματώντας όταν νιώσουμε πλήρεις είναι ο καλύτερος τρόπος να ελέγξουμε τις μερίδες μας.
  • Χρησιμοποιείστε μικρά σκεύη για να τρώτε. Έτσι θα ξεγελάσετε τον εγκέφαλο και δεν θα κινδυνέψετε να φάτε παραπάνω μόνο και μόνο για να μην περισσέψει.
  • Στα εστιατόρια ζητήστε το μισό γεύμα σας σε συσκευασία. Συνήθως στα εστιατόρια οι μερίδες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από το κανονικό. Αν δεν έχετε όλο το φαγητό μπροστά στα μάτια σας, είναι ευκολότερο να νιώσετε πληρότητα και να μην τρώτε με λαιμαργία.

Διαβάστε περισσότερα:

SKGNEWS – Πολιτική, κοινωνική, αθλητική και πολιτιστική επισκόπηση για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία

Βεριώτισσες: Πρόσφατα άρθρα και νέα από την Ελλάδα (veriotises.gr)

NT

NT