Ο κομβικός ρόλος της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων

Ο κομβικός ρόλος της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων

Με στόχο την οικοδόμηση ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων χαράσσει τη στρατηγική της στην αγροτική πολιτική η ΕΕ θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση υγιεινών τροφίμων και παράλληλα τη στήριξη των αγροτών.

H σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και γενικότερα ο κομβικός ρόλος της ΕΕ στην ανάπτυξη της περιφέρειας όπως και η αναπτυξιακή πολιτική της Θεσσαλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Θεσσαλία» που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 με πρωτοβουλία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027 που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023 θεωρείται καίριας σημασίας για το μέλλον της γεωργίας αλλά και για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η γεωργία στην ΕΕ γίνεται περισσότερο «πράσινη», πιο δίκαια και είναι βασισμένη περισσότερο στις επιδόσεις και τα αποτελέσματα. Προβλέπει μεγαλύτερη στήριξη σε μικρά αγροκτήματα και νέους αγρότες. μόνιμο αποθεματικό αντιμετώπισης κρίσεων με ετήσιο προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), καθώς και μεγαλύτερη διαφάνεια με αυστηρότερη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

«Η ΕΕ βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Δημιουργήθηκε μεταπολεμικά για φέρει στην ήπειρό μας την Ειρήνη αλλά πέτυχε πολλά περισσότερα. Η πρωτόγνωρη αυτή οργάνωση λαών εξασφάλισε για δεκαετίες ένα μείγμα αλληλένδετων επιτευγμάτων Ειρήνης- Δημοκρατίας- Ευημερίας» σημείωσε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.

Αναφερόμενος στις παγκόσμιες οικονομικές, τεχνολογικές και γεωπολιτικές συνθήκες που μεταβάλλονται ταχύτατα, επεσήμανε πως «αυτό γεννά νέες ευκαιρίες αλλά και απειλές, οι οποίες θα υπήρχαν ανεξαρτήτως της ΕΕ» συμπληρώνοντας πως «το μείζον ερώτημα είναι αν οι χώρες μέλη της Ένωσης θα ανταποκρίνονταν σε αυτές τις προκλήσεις αποτελεσματικότερα η καθεμιά μόνη της ή όλες μαζί».

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο greekap.gr

Ημαθιώτης

Ημαθιώτης