Δημήτρης Μιχαηλίδης: Αγρονέα «Διαβούλευση», συνεδριακός, ατυχήματα

Δημήτρης Μιχαηλίδης: Αγρονέα «Διαβούλευση», συνεδριακός, ατυχήματα

Σε λίγο, πίσω από τις μάντρες, στα έρημα οικόπεδα, οι ξινήθρες κι οι τσουκνίδες θα δώσουνε μια γροθιά στις καταλασπωμένες πέτρες και μεσ’ απ’ τα σπασμένα γυαλιά και τις αναποδογυρισμένες τρύπιες λεκάνες, νικώντας τα στερνά σκουπιδομαζώματα, θ’ ανατείλει γυμνή στην αιχμή της αχτίδας της η πρώτη μαργαρίτα της τύχης. Ο. Ελύτης

 

Διαβούλευση

Διαβούλευση ΜΟΝΟ 4 ημερών για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο 143 άρθρων. Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την opengov.gr ότι από 24/2/2023 έως τις 27/2/2023 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», που καταργεί τις αποφάσεις του ΣτΕ για Δημόσια Ύδρευση & Αποχέτευση υπό τον έλεγχο του Κράτους. Δηλαδή αφορά την «ιδιωτικοποίηση» του νερού, καθόσον μια ΡΑΕ έχει ισχύ μόνο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι σε κρατικές, δημόσιες. Εμμέσως δημιουργούν προϋποθέσεις, μέσα σε 4 ημέρες, για ιδιωτικοποίηση του νερού. Αισχρή συμπεριφορά της εξουσίας για το 75% του κορμιού μας, που είναι νερό, και της επιβίωσής μας. Η ζωή δέχεται επίθεση από τους τεχνοκράτες της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής … SoSτε το NEPO, facebook, 26/2/2023.

 

Αγροτουρισμό

 Πόλο έλξης αποτελούν τα μικρά αγροκτήματα που συμμετέχουν στον αγροτουρισμό, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, να έρθει σε επαφή με τη φύση και τις δραστηριότητες της υπαίθρου. Παράλληλα, μαζί με τις ξεχωριστές & μοναδικές εμπειρίες ο επισκέπτης, συμβάλλει στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, αρκεί ο αγροτουρισμός να προσφέρεται μόνο από ΑΓΡΟΤΕΣ. Συγχρόνως, συμβάλλει στην παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στον τόπο διαμονής τους. agrocretanews.gr, 26/2/2023

Τσέλιγκας

«ΗΘΕΛΑ ΝΑ ‘ΜΟΥΝ ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ», Κ. Κρυστάλης, 1868-1894. Ήθελα να ’μουν τσέλιγκας, να ’μουν κι ένας σκουτέρης, να πάω να ζήσω στο μαντρί, στην ερημιά, στα δάση, να ’χω κοπάδι πρόβατα, να ’χω κοπάδι γίδια, κι ένα σωρό μαντρόσκυλα, να ’χω και βοσκοτόπια, το καλοκαίρι στα βουνά και τον χειμώ στους κάμπους. Να `χω από πάλιουραν βορό και στρούγκα από ροδάμι, να `χω και σε ψηλήν κορφή καλύβα από ρουπάκια, να `χω με τα βοσκόπουλα σε κάθε σκάρον γλέντι, να `χω φλογέρα να λαλώ, ν’ αντιλαλούν οι κάμποι, να `χω και κόρην όμορφη στεφανωτή μου να `χω, να μου βοηθάει στο σάλαγο, να μου βοηθάει στα γρέκια, κι όντας θα τα σταλίζουμε τα δειλινά στους ίσκιους, στης ρεματιάς τη χλωρασιά, μαζί της να πλαγιάζω, να με κοιμίζει με φιλιά στους δροσερούς της κόρφους.

Συνεδριακός Τουρισμός

Ο συνεδριακός τουρισμός αφορά επισκέπτες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι ξοδεύουν επτά φορές περισσότερο από τον απλό τουρίστα, ενώ προάγουν και την καλή φήμη της χώρας στο εξωτερικό, λειτουργώντας ως πρεσβευτές. Είναι ένας κλάδος του τουρισμού που βοηθά να αναπτυχθούν και λιγότερο δημοφιλείς προορισμοί, αρκεί να υπάρχουν οι υποδομές. Πόλεις που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να τις επισκεφθεί κανείς, μπορεί να αποκτήσουν σταδιακά φήμη με αφορμή ένα σημαντικό συνέδριο. Σ. Λιγνού, πρόεδρος ΔΣ HAPCO & DES (Hellenic Association of Professional Congress Organizers & Destination Event Specialists) & μέλος ΔΣ IAPCO (International Association of Professional Congress Organizers). ΑΠΕ-ΜΠΕ. atlantea.news, 6/3/2023. (σσ το 12ο ετήσιο συνέδριο του HAPCO θα γίνει 16-17  Μαρ 2023, Αθήνα).

Αγροτικά Δυστυχήματα

 

Κάθε χρόνο “σβήνουν” στη χώρα μας 50 αγρότες ή ένας αγρότης/ισσα κάθε εβδομάδα Το 86,5% των αγροτών, κτηνοτρόφων & αλιέων έχουν μεγαλύτερη έκθεση κινδύνου για τη σωματική τους υγεία. Ο αγροτικός τομέας στην ΕΕ κατέχει την 4η θέση σε 22 τομείς, στον αριθμό ατυχημάτων και θανατηφόρων ατυχημάτων. Eurostat.

Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων. Θ. Σδρούλιας. agrocretanews.gr,

Ημαθιώτης

Ημαθιώτης