Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η πρώην Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η πρώην Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας

Τι περιλαμβάνει το έργο

Σε κλίμα μεγάλης ικανοποίησης, αλλά και συγκίνησης, καθώς κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια ανοιχτή «πληγή» για την Ημαθία, παρουσιάστηκε η απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του έργου που αφορά την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην Περιφερειακής Αγοράς στην περιοχή της Κουλούρας Βέροιας.

Στο πάνελ της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Αμάλθεια Α.Ε. στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας, συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Κώστας Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Βέροιας κ.Κώστας Βοργιαζίδης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ.Γεώργιος Πιτσιλής και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ.Γιώργος Μπίκας. Παράλληλα, το παρών έδωσαν ο Γενικός Διευθυντής Τελωνείων & Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της ΑΑΔΕ κ.Κων/νος Μουρτίδης, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ κ.Γιάννης Καββαδάς, εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Αμάλθεια Α.Ε. και το σύνολο των επαγγελματικών φορέων του Νομού Ημαθίας.

Τι περιλαμβάνει το έργο

 

Το έργο αφορά στην ανακατασκευή και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην Περιφερειακής Αγοράς Κουλούρας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες του Τελωνείου της Βέροιας, αποσκοπεί στη θέσπιση ενός νέου πλαισίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και επικεντρώνεται ιδίως στα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Η ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιρίων περιλαμβάνει την υλοποίηση των παρακάτω εργασιών:

  • Την ανακατασκευή ενός κτιρίου αποθηκευτικού χώρου (6.200 τμ)
  • Την ανακατασκευή ενός κτιρίου με στεγασμένους επισκέψιμους χώρους (890 τμ)
  • Την ανακατασκευή ενός κτιρίου με γραφεία (755 τμ)
  • Την ανακατασκευή 3 κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 1.631 τμ (ψυκτικοί χώροι)
  • Την ανακατασκευή ενός κτιρίου, χωρισμένο σε 26 αυτόνομους χώρους για στέγαση γραφείων εκτελωνιστών, μεταφορικών εταιρειών κλπ. (1.900 τμ)
  • Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ενεργειακής αυτονομίας
  • Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα προστατευμένου χώρου (27.000 τμ)

Σύμφωνα με το Αρ. 22 (Ν2538/1997) η Περιφερειακή Αγορά ανασυγκροτείται σε παρεμφερή δραστηριότητα με σκοπό να αποτελέσει εξαγωγικό διαμετακομιστικό κέντρο και επιτρέπεται στους χώρους η εγκατάσταση δημοσίων υπηρεσιών με δραστηριότητές όπως τελωνείου, χημείου κ.ά. Το πλαίσιο αυτό θα εκσυγχρονίσει τη λειτουργία του Τελωνείου Βέροιας, βελτιώνοντας τα συστήματα παρακολούθησης, τις ελεγκτικές διαδικασίες και τον εξοπλισμό του, για την διενέργεια αξιόπιστων ελέγχων σχετικά με το φορτία που διακινούνται μέσω του συγκεκριμένου Τελωνείου αλλά και όλων των διερχόμενων φορτίων από οδικό άξονα της Εγνατίας οδού που εφάπτεται στον χώρο καθώς και των προϊόντων των εννέα (9) Φορολογικών Αποθηκών και των πολυάριθμων εξαγωγικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η κομβική γεωγραφική θέση του εν λόγω σημείου αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα που θα βελτιώσει σημαντικά τόσο την καθημερινή λειτουργία του Τελωνείου όσο και την εξοικονόμηση κρίσιμων πόρων, χρόνου και χρήματος που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των αναγκαίων ελέγχων στη διακίνηση προϊόντων, αφού προβλέπεται:

  • Χρήση μεγάλου αποθηκευτικού χώρου με εξοπλισμό και ψυκτικούς θαλάμους για την υποβοήθηση των καθολικών ελέγχων, για την ανακάλυψη λαθρεμπορευμάτων και την προστασία της κοινωνίας από τη χρήση παράνομων, νοθευμένων, παραποιημένων, επικίνδυνων και επιβλαβών για το περιβάλλον προϊόντων.
  • Σύσταση νέου τμήματος Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Θεσσαλονίκης (ΕΛ.Υ.Τ.), με έδρα την Κουλούρα, το οποίο θα ενεργεί ελέγχους στους μεγάλους οδικούς άξονες Εγνατίας και ΠΑΘΕ αλλά και στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου και την αύξηση της είσπραξης των οφειλόμενων φόρων αλλά και των παραδοσιακών ιδίων πόρων της ΕΕ.
  • Σύσταση νέου τμήματος Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, με έδρα την Κουλούρα, το οποίο με την χρήση των νέων εγκαταστάσεων, θα αναλάβει το έργο της αξιοποίησης των κατασχεμένων ειδών ή οχημάτων, τα περισσότερα των οποίων συνιστούν μέσα διάπραξης εγκληματικής ενέργειας (λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, λαθρομετανάστευση κτλ.) εξασφαλίζοντας την είσπραξη τυχόν διαφυγόντων δασμών και φόρων.

Πλεονεκτήματα και αναπτυξιακές διαστάσεις

 

Η έκταση βρίσκεται πλησίον ήδη διαμορφωμένου κόμβου επί της Εγνατίας Οδού, στο μέσο της απόστασης μεταξύ Ηγουμενίτσας και Κήπων Έβρου, ενώ έχει μικρή χιλιομετρική απόσταση και από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος των υπό ανακατασκευή εγκαταστάσεων θα χρησιμοποιηθεί από τις Τελωνειακές Αρχές.

Ο προτεινόμενος χώρος βρίσκεται εκτός κατοικημένης περιοχής και με άμεση πρόσβαση στον κόμβο Κουλούρας, επομένως αποκλείεται η διέλευση των διερχόμενων οχημάτων από κατοικημένες περιοχές και επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση των ήδη επιβαρυμένων επαρχιακών οδικών δικτύων και των τριών Νομών (Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας). Επιπροσθέτως, εκτιμάται ότι θα προκύψει άμβλυνση και ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων που προκαλούνται από το διαμετακομιστικό έργο που απαιτούν οι ανάγκες των εξαγωγικών – εισαγωγικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων των  επιχειρήσεων.

Η κομβικότητα της γεωγραφικής τοποθεσίας θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινή λειτουργία του επιχειρηματικού κόσμου και την εξοικονόμηση κρίσιμων πόρων, χρόνου και χρήματος, για τη διακίνηση προϊόντων συγκριτικού πλεονεκτήματος της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Τελωνείο Ημαθίας, λόγω των τοπικών εξειδικεύσεων σε προϊόντα γης και ζωικού κεφαλαίου, οινοποιίας, κονσερβοποιίας (κομπόστα), είναι το μεγαλύτερο επαρχιακό σε όγκο διακίνησης, μετά από αυτά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και διαθέτει εννέα φορολογικές αποθήκες. Οι εξαγωγικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Νομό Ημαθίας είναι πολλαπλάσιες από αυτές που αθροιστικά λειτουργούν στους Νομούς Πέλλας και Πιερίας, καθώς επίσης το ίδιο ισχύει και για το διακινούμενο όγκο φορτίων που εξυπηρετεί το Τελωνείο Βέροιας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025.

Ημαθιώτης

Ημαθιώτης